Tunezja - Travelon.pl Tunezja - Travelon.pl Tunezja - Travelon.pl Tunezja - Travelon.pl

Tunezja - Wyżywienie

(Strony) > > > Wyżywienie

W ciągu trzech tysiącleci przez Tunezję przeszło wiele narodów i stąd miejscowa kuchnia należy do najbardziej zróżnicowanych. Każdy z najeźdzców coś po sobie zostawił. Jest to widoczne nie tylko w kuchni, ale także i w przyrodzie oraz morzu.

Do dyspozycji mamy całe mnóstwo świeżych warzyw i owoców oraz morskich żyjątek. Duży nacisk kładzie się na przyprawy, bez których nie obejdzie się żadne danie. Klasyczna kuchnię można wypróbować w każdej restauracji hotelowej. Oficjalna klasyfikacja obejmuje gospody i restauracje, które oznakowane zostały symbolem od jednego do trzech widelców. Jeżeli jednak Państwu nie będzie odpowiadało miejscowe jedzenie, to nie brakuje tutaj miejsc z kuchnią europejską, a szczególnie francuską.

Typowe dania:

Kuskus

Należy do podstaw miejscowej kuchni. Powstaje z rozmielonych ziaren pszenicy lub jęczmienia. Do jego gotowania wykorzystuje się specjalne gliniane misy, w których dolnej części gotuje się sos, a w górnej na parze kuskus. Do sosu dodaje się przecier pomidorowy, harissa i inne przyprawy, jagnięcinę, mięso z drobiu i ryb, ziemniaki i różne warzywa. Na końcu kuskus miesza się z sosem i z ugotowanymi w nim warzywami

Tażin

Bardzo ulubiona zapiekanka z mięsa, jajek, tartego sera i warzyw.

Harissa

Bardzo ulubiona mieszanka przypraw, która jest ostrą pastą powstałą z suszonej czerwonej papryki. Dadaje się ja do większości tunezyjskich dań.

Szakszuka

Kolejny z typowych tunezyjskich dań. Smaży się cebulę, pomidory i paprykę, dodaje przypraw i czosnku, a następnie wbija się do tego jaja.

Brik

Trójkątny pieróg z nadzieniem z warzyw, baraniny lub tuńczyka i koniecznie jajka. Podawany w formie startera przed głównym daniem.

Baklewa

Słodki deser. Ten wyjątkowy smakołyk z migdałów, orzeszków, które moczone są w miodzie. Często bywają wzbogacone kawałkami suszonych owoców lub daktyli.

Dobry smakosz nie może zapomnieć na swoim stole o miejscowej herbacie i słynnej arabskiej kawie z kilkoma kroplami wody różanej. Do przysmaków należą także znakomite wina wytrawne i miejscowe piwo Celtia.

 

Najnowsze informacje...

18.01.2012 Pismo arabskie
27.09.2011 Malouf
01.12.2009 Park Narodowy Chambi

Ostatnio na forum...

25.03.2012 Tunezja - kilka pytań [pilne!]
02.09.2011 Djerba- pytanie
30.04.2011 Djerba lub Ląd
29.04.2011 Bakszysz
28.04.2011 Specjalista Tunezja

Najnowsze zdjęcia...

Carthage
Monastir
Sunset
Tunezja 3
Tunezja 2